ode aan de vaders

Ode aan de vaders

Met vaderdag een ode aan de vaders om te laten zien hoe blij we met ze zijn. Een held in de ogen van je kind en ik moet toegeven dat mijn man daar aardig bij in de buurt komt 😉.

Hij verzorgt met regelmaat ontbijt op bed, brengt altijd ongevraagd het vuilnis weg 😜, werkt bewust 4 dagen, strijkt, klust er op los, maakt piratenboten voor school, draait zijn hand niet om voor het maken van vlechten, laat zijn nagels lakken door dochters, is geduldig en kan al onze hormonale- (ik) en driftbuien (dochters) aan en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Heeft hij dan geen enkele tekortkoming? Natuurlijk wel, maar we houden het gezellig vandaag 😜 en ik bof echt met deze lieve man en vader van mijn kinderen.

Voordat je denkt dat dit alleen maar een verheerlijking van mijn man is. Dat is het niet.

Mopperen op onze held

Vandaag een ode aan de vaders van onze kinderen als best dad ever. Terecht!
Ik hoor ook veel vrouwen “mopperen” over hun partner en hun rol in de opvoeding en het huishouden. En ja ik maak mij er ook wel eens schuldig aan 😉.
Dat ze niet zien wat we nodig hebben, dat we het toch maar weer zelf oplossen. Etc.

Maar wat je is eigen rol hierin?
Begrijp me niet verkeerd. Dat mopperen kan soms heel fijn zijn als vriendinnen onder elkaar. Even je ei kwijt, even horen dat het bij de ander ook niet altijd soepel loopt. Even stoom afblazen.

Hoe duidelijk ben jij?

Maar kijk tegelijkertijd ook eens wat jij zelf doet.

Ben jij wel duidelijk genoeg in wat je nodig hebt? Vertel jij waar je tegen aanloopt? Ben je eerlijk in wat je verlangens zijn? Of hoop je stiekem dat je partner ziet hoe hard je zorgt, op je tandvlees loopt en nodig een helpende hand of break nodig hebt.

Ga eens bij jezelf na hoe vaak je de zinnetjes zegt: nee hoor ik doe het zelf wel. Laat mij maar. Ik doe het wel weer. Ik red me wel.

Wat je kunt doen?

Zoek het niet direct bij je partner, maar zoek het binnen in jezelf en ga het gesprek aan. Vertel tegen je partner wat jij nodig hebt, verlangt, voelt, wenst, lastig vindt.
Want nee, hij kan het niet ruiken. Echt niet.

Wil je dat hij een groter aandeel heeft in de opvoeding, zorgen, huishouden?
Vertel hem wat je wilt. En Geef hem dan ook die ruimte om dingen van je over te nemen.
Geef hem jouw vertrouwen en accepteer dat hij de dingen anders doet en anders voelt dan jij.
Praat en luister.

Wees duidelijk

Natuurlijk is het geweldig als je man met één blik ziet wat jij nodig hebt, maar ga daar niet klakkeloos van uit.
De realiteit is dat je het zult moeten zeggen tegen en moeten checken bij elkaar wat je nodig hebt of ziet bij de ander. Door te zeggen wat je wilt en wat je verlangt help je elkaar om elkaar aan te vullen en te versterken.

Je zult zien dat als je duidelijk bent in wat je nodig hebt, je partner dit ook steeds beter zal zien uit zichzelf en snapt waarom je iets wilt.
Zodra ik bijvoorbeeld vaker vertelde dat ik even mijn hoofd leeg wilde lopen na een lange dag thuis, ging mijn man dit op een gegeven moment ook bij mij opmerken. Nu “stuurt” hij mij wel eens naar buiten op het moment dat ik dit inderdaad ook nodig heb.

Eigen unieke manier

Ik kon een hele week weg van huis en alles loslaten. Zonder hele waslijsten aan tips, schema’s, to do’s en not to do’s voor manlief.
Omdat ik wist dat thuis alles gewoon doordraait. Mijn man doet de dingen niet exact hetzelfde als ik, maar op zijn eigen unieke manier. Net als ik dat ook doe. Het één is niet beter dan het ander.

Natuurlijk mijn dochters waren blij dat ik vanochtend weer op mijn vertrouwde plekje in bed lag en gaven toe dat ze me heel erg gemist hadden. Maar ze vroegen ook direct of ik nog een keer op vakantie wil. Het was ze wel bevallen, zo’n weekje met alle aandacht van papa.

Heb je vandaag tegen je partner of op social media gezegd dat je partner de “Best dad ever” is? Geef je partner dan ook de kans om deze rol te vervullen.

Big shout out

Ik geef vandaag en de andere 364 dagen een big shout out aan mijn bijna perfecte man 😉
Ik kan in ieder geval geen betere vader wensen voor mijn dochters.

Doe je mee? Vertel je partner deze week eens extra wat je zo fijn, bijzonder of mooi vindt aan hem als vader.

Ik wil meer inspiratie & tips

Ps: Speciaal voor vaderdag heb ik het steeds over vader in dit blog. Maar natuurlijk kun je ook overal waar vader staat, moeder lezen.